10.10.2023

Liikematkustajan paratiisi kaipaa lisää lentovuoroja

Joensuun lentoasema on jo nyt toimivuudeltaan liikematkustajan paratiisi, mutta vuorotarjonnan riittämättömyys jarruttaa kehitystä.
Kuva tulossa

"Joensuun lentoasema on jo nyt toimivuudeltaan liikematkustajan paratiisi!"

Näin vastasi eräs haastattelemani yritysjohtaja kysymykseeni, miten Joensuun lentoaseman toimintoja tulisi kehittää. Nopea läpimenoaika mennen tullen on kiireisen matkustajan kannalta lentoaseman tärkein parametri.

Pulmana sitä vastoin on vuorotarjonnan riittämättömyys. Valtion tukema reittiliikenne on tässä tilanteessa välttämätön silta kohti Joensuun lentoaseman uutta kukoistusta.

Olin menneen kesäkauden ajan mukana asiantuntijaryhmässä, joka selvitti Joensuun lentoaseman ja lentoliikenteen kehittämisnäkymiä Business Joensuun toimeksiannosta maakuntaliiton rahoituksella.

Uskomme, että alati vilkastuva yritystoiminta, runsas tapahtumien kirjo ja matkailun monipuolinen kasvu takaavat tulevaisuudessa riittävän kysynnän kaupalliseen reittiliikenteeseen.

Joensuun lentoaseman kannattaa ponnistella etulinjassa kohti sähköistä lentoliikennettä. Siihen liittyvä kokeilu-, kehittämis- ja koulutustoiminta on jo nyt ajankohtaista, ja alueella on tälle myös hyvät edellytykset.

Tulevaisuudessa lyhyet vähäpäästöiset lennot muihin maakuntakeskuksiin muovaavat matkustamisen käytäntöjä ja avaavat monia uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Tampereen lennoille olisi jo nyt vahva kysyntä. Tampere olisi Helsingin ohella myös hyvä yhteys ulkomaille.

Lentokentän miljöön ja toimintojen kehittämisestä tehtiin erillinen visiovideo, jonka mukainen kehitys olisi piste i:n päälle - todellinen ”New Era” -skenaario, joka loisi pohjaa jopa 200 000 lentomatkustajan vuositasolle.

Oli todella kiintoisaa työskennellä tässä hankkeessa avarakatseisen sparrausryhmän ja raikasotteisen asiantuntijatiimin kanssa - kiitos Business Joensuu Oy, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja muut yhteistyökumppanit sekä tiimikaverit Petri Tuormala, Lea Kivela-Pelkonen ja Jussi Partanen!

Pentti Hyttinen, PenTen Oy